Sneltip: Zet je Android terug naar de fabrieksinstellingen

Heb je een tweedehandse Android-smartphone gekocht, loopt je telefoon vaak vast of heb je andere problemen? Dan is het raadzaam om je Android terug naar de fabrieksinstellingen te zetten. Volg deze stappen en begin weer opnieuw met je apparaat.

1. Ga via het homescreen naar de Instellingen-app en scrol naar beneden tot je ‘Back-up maken en opnieuw instellen’ ziet. Selecteer deze optie.

2. In dit venster zie je alle mogelijkheden die je kunt aanvinken voordat je daadwerkelijk  de fabrieksinstellingen terugzet. Vink de bovenste optie aan als je een back-up wilt maken van wifi-wachtwoorden en andere instellingen. Deze worden dan op de servers van Google bewaard. Houd er verder rekening mee dat bij een harde reset alle apps van je toestel worden verwijderd, alsmede je Google-account, muziek en foto’s.

3. Ben je er zeker van dat je een harde reset wilt uitvoeren, selecteer dan ‘Fabrieksinstellingen terug’. Lees nog even de instructies op het scherm en tik op ‘Telefoon opnieuw instellen’. Je Android gaat nu alles wissen en start zichzelf opnieuw op.

14 reacties op “Sneltip: Zet je Android terug naar de fabrieksinstellingen”

  1. Benny zegt:

    Wordt er ook terug de originele Android versie opgezet?

  2. Maaike Roelofs zegt:

    Nee. Als je de fabrieksinstellingen terugzet, blijft de huidige Android-versie hetzelfde. Heb je bijvoorbeeld je telefoon bijgewerkt naar Android 4.0 en zet je de fabrieksinstellingen terug, dan blijft deze versie gehandhaafd.

  3. Karin zegt:

    Hele leuke tip, alleen….mijn telefoon Htc Wildfire S heeft dus die optie niet. Geen back up gedeelte in de instellingen.

  4. Maaike Roelofs zegt:

    Hoi Karin, op de website van HTC staat uitgelegd hoe je de Wildfire S kunt resetten: http://goo.gl/6FeVG. Hopelijk heb je hier wat aan.

  5. Karin zegt:

    Toevallig lees ik net jullie nieuwe artikel Alle android instellingen in vogelvlucht. Back up kan ik onder “privacy” vinden ! Maar bedankt ook voor jouw tip!

  6. Daan zegt:

    Ik wil graag van de 4.0.4 af en terug naar de 4.0 maar kan dit ook?!

  7. trudie zegt:

    als ik de telefoon terug zet naar fabriekinstelling ben ik dan ook mn contacten kwijt

  8. Marco den Teuling zegt:

    Helaas wel. Maar als je contacten zijn gesynchroniseerd met je Google-account, kun je ze eenvoudig terugkrijgen.
    Controleer dit bij de instellingen onder ‘Accounts/synchronisatie’. Tik op je account (@gmail.com) en controleer of de optie ‘Contacten synchroniseren’ is aangevinkt.
    Als de telefoon na het terugzetten opstart, gebruik je hetzelfde account om je aan te melden zodat de contacten automatisch hersteld worden.

    Als extra of als alternatief kun je in de Contacten-app via ‘Menuknop>Back-up cont.’een back-up maken naar de sim-kaart of een geheugenkaart. Gebruik een geheugenkaart, want op de sim-kaart passen meestal niet de complete gegevens.

  9. maiekl zegt:

    ik kan me htc wildfire s niet eens trg zetten naar frabriekinstelingen omdat ik iets mis maar wat ik mis is een raatsel wie kan me helpen mail me ff op me mail ardes gabber-maikel@live.nl

  10. Marco den Teuling zegt:

    Best Maikel,

    Als je wat meer informatie geeft, kunnen we je misschien verder helpen.
    Kun je de optie voor terugzetten niet vinden bij de instellingen of gaat het al eerder ergens mis?

  11. inge__ zegt:

    even een vraagje vanwegen mijn SDkaart.
    kan ik deze er ook uithalen voor ik hem terug zet naar fabrieksinstellingen?

    of werkt dit dan niet meer?

    ik deed namelijk bij mijn samsung ace,altijd eerst de sdkaart eruit halen voor ik terug ging naar fabrieksinstellingen.

    zo bleef mijn muziek/foto’s en andere dingen altijd behouden.

  12. Marco den Teuling zegt:

    Een los geheugenkaartje (‘externe’ sd-kaart) wordt bij een reset niet gewist. Als je hem verwijdert weet je het natuurlijk helemaal zeker 😉

    Zelfs foto’s en muziek op de interne opslagruimte, ofwel ‘interne sd-kaart’ worden bij de meeste toestellen niet verwijderd. Veeg helemaal naar beneden voordat je op de resetknop tikt, dan zie je een optie om usb-opslag/intern geheugen te wissen. Zolang die optie uitgeschakeld is, zouden je bestanden veilig moeten zijn.

  13. Peter zegt:

    Ik wil mijn telefoon (samsung galaxy ace) verkopen en alle gegevens wissen. Als ik mijn SIM en SD-kaart eruit haal en dan mijn telefoon terugzet naar fabrieksinstellingen, ben ik er dan zeker van dat ALLE gegevens, dus ook intern zijn gewist?

  14. Marco den Teuling zegt:

    Het is na een reset eventueel mogelijk om met bepaalde root-apps en methoden data terug te halen van de ‘interne sd-kaart’. De meeste kopers zullen die moeite waarschijnlijk niet (kunnen) nemen. Eventueel kun je apps zoals SHEDroid en Nuke My Phone proberen om de als gewist gemarkeerde data echt te verwijderen.
    Daarna kunnen alleen experts heel misschien nog iets van andere partities terughalen.

Geef een reactie